Biszkopt z owocami i kremem

0
660
Rate this post

Składniki:

1. 4 jajka
2. 8 dag mąki pszennej
3. 10 dag cukru pudru
4. 2 opakowania galaretki pomarańczowej
5. 4 łyżki drobnego cukru
6. 4 łyżeczki żelatyny
7. 40 dag śmietanki 36%
8. 20 dag mrożonych owoców
9. 30 dag serka waniliowego

Wykonanie:

Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem a następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać a następnie przesiać mąkę; wszystkie składniki delikatnie połączyć. Tortownicę wyłożyć papierem i przelać do niej gotowe ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i wstawić tortownicę z ciastem na 13 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt wyjąć a blaszkę wyłożyć folią spożywcą i ponownie umieścić w niej upieczony placek. Żelatynę rozpuścić 1/3 szklanki wrzątku, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem wymieszać ją z serkiem waniliowym i ostudzoną żelatyną. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt i wstawić na 2 godziny do lodówki. Owoce rozmrozić, galaretki rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podane jest na opakowaniu, ostudzić. Owoce ułożyć na stężałej masie i zalać zimną galaretką. Schłodzić.