Składniki:
Na ciasto:
1. 1 szklanka cukru
2. 1 opakowanie cukru waniliowego
3. 25 dag miękkiego masła
4. 6 jajek
5. 40 dag mąki pszennej
6. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
7. 2 łyżki rumu
8. 3 łyżki ciemnego kakao
9. 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
1. 1 puszka brzoskwiń w zalewie
2. 2 szklanki mleka
3. 1 opakowanie budyniu śmietankowego
4. 7 łyżek cukru
5. 2 tabliczki czekolady
6. 25 dag miękkiego masła
7. Tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładki krem; dodawać po jednym jajku w dalszym ciągu ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli przesiewać porcjami do ciasta cały czas ucierając. Ciasto podzielić na dwie części; do jednej części przesiać przez sitko kakao i delikatnie wymieszać dodając także mleko.
Brzoskwinie osączyć na sitku i pokroić na niewielkie kawałki.
Blaszkę do pieczenia posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza.
Na spodzie blaszki rozsmarować jasne ciasto, na nim ciasto ciemne; kawałki brzoskwiń ułożyć na cieście i lekko wcisnąć.
Blaszkę z ciastem wstawić na godzinę do piekarnika.
Przygotować krem: z podanych składników ugotować budyń.
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Masło zmiksować z zimnym budyniem. Krem budyniowy rozsmarować na ostudzonym placku i polać stopioną czekoladą.