Składniki:
Na ciasto:
1. 25 dag masła
2. 2 szklanki mąki pszennej
3. 2 żółtka
4. 2 łyżki śmietany
5. Pół szklanki cukru
Na krem:
6. 1 litr mleka
7. 6 żółtek
8. 1 szklanka cukru
9. 4 łyżki mąki pszennej
10. 10 dag masła
11. 2 cytryny
Do dekoracji
12. Wiórki czekoladowe
13. Kandyzowane plasterki cytryny
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać miękkie masło i posiekać. Dodać cukier, żółtka i śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na cienki placek. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem i wylepić ją ciastem. Ciasto ponakłuwać gęsto widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni Celsjusza)na około 20 minut, upiec i wystudzić.
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem i mąką i wlewać do masy gorące mleko intensywnie mieszając. Doprowadzić do wrzenia i cały czas mieszając gotować aż masa zgęstnieje. Wystudzić.
Cytryny wyszorować, osuszyć i otrzeć skórkę a następnie wycisnąć sok.
Dodać do masy i dokładnie utrzeć dodając także masło. Krem rozsmarować na dnie tarty i udekorować według uznania.