Dodatki do ryby

0
673
Rate this post

Ryba, jeśli chodzi o polskie kulinaria, traktowana jest w sposób wyjątkowy, wręcz szlachetny. Ryby nie można podać byle jak, bo jest składnikiem wyjątkowym. Dotyczy to zarówno samego sposobu jej podania, jak i dodatków.
Jednym z takich najbardziej tradycyjnych dodatków do ryby jest surówka z kiszonej kapusty. Surówkę taką przygotowuje się krojąc drobno cebulę, zasypując ją solą i zalewając oliwą. Gdy zmięknie, dodaje się do niej startą na grubych oczkach marchewkę oraz drobno pokrojoną kapustę. Całość doprawia się cukrem. Ale nie tylko taka surówka pasuje do ryby. Ryba doskonale komponuje się też z różnymi sosami, począwszy od maślanego, a skończywszy na koperkowym. I nie zapominajmy też o warzywach suszonych i pieczonych, z których można zrobić naprawdę wyborny sos.
A co z ziemniakami? Te najlepiej podawać w formie pure. Poza tym, ryba doskonale pasuje również do ryżu. Wszystko zależy oczywiście od naszego gustu. Każdy z nas ma swój smak i próbując różnych dodatków określa, które najlepiej jemu smakują.