Zapach frytury nie należy do najprzyjemniejszych. Większość z nas doskonale zna ten charakterystyczny opar, który można wyczuć wchodząc do barów typu kebab i innych punktów gastronomicznych. Aby maksymalnie zniwelować aromat smażenia frytek, kurczaka, mięs i ryb w głębokim tłuszczu, niektóre frytkownice zostały wyposażone w specjalne filtry. Frytkownica gastronomiczna może posiadać filtr metalowy lub węglowy. Filtry metalowe zatrzymują tłuszcz, dzięki czemu zachowana jest wyższa estetyka stanowiska pracy. Nowoczesne filtry węglowe zatrzymują nie tylko cząsteczki tłuszczu, ale także zapachy, a nawet nieco pary. Producenci takie filtry montują w pokrywie na stałe (można je czyścić). Dostępne są także urządzenia z filtrami wymiennymi (po kilkudziesięciu smażenia należy je wymienić na nowe). W najnowszych frytkownicach gastronomicznych coraz częściej pojawiają się podwójne filtry wymienne, które o wiele skuteczniej zatrzymują zanieczyszczenia i likwidują aromat smażenia roznoszący się po całym lokalu.