Składniki:
1. Pół kilograma piersi z indyka
2. 1 opakowanie pokruszonych chipsów kukurydzianych
3. Pół szklanki mąki kukurydzianej
4. 4 jajka
5. Olej
6. Ostra papryka w proszku
7. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Na sos:
8. 1,5 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
9. 1 ząbek czosnku
10. Ząbek czosnku
11. Papryczka chili
12. 3 łyżki posiekanej kolendry
Wykonanie:
Mięso z piersi indyka umyć, osuszyć i pokroić w grube plastry a następnie w niewielkie sznycelki.
W misce wymieszać mąkę kukurydzianą, łyżeczkę soli, pół łyżeczki ostrej papryki świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Jajka rozbełtać w drugiej miseczce i panierować kawałki indyka najpierw w mące, jajkach i mieszance mąki kukurydzianej.
Olej do głębokiego smażenia rozgrzać w rondlu i kłaść porcjami kawałki mięsa i smażyć na złoty kolor.
Jogurt wymieszać z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną drobno papryczką i kolendry i doprawić do smaku. Podawać ze smażonymi kawałkami indyka.