Jabłka w cieście

0
651
Rate this post

Składniki:

1. 1,5 szklanki mąki pszennej
2. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3. 1 łyżeczka cukru lub słodzika w proszku
4. 2 jajka
5. 1 szklanka mineralnej gazowanej wody
6. 3 łyżki wiórków kokosowych
7. Sól
8. 4 duże jabłka
9. Olej do smażenia

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do wysokiego naczynia; dodać wodę, jajka, szczyptę soli i cukier i zmiksować na gładkie ciasto a następnie wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Ciasto odstawić na pół godziny, aby ?odpoczęło?.
Jabłka umyć i obrać ze skórki. Specjalnym nożykiem do wycinania gniazd nasiennych wyciąć środki z pestkami a resztę pokroić na grube plasterki (można skropić sokiem cytrynowym, aby jabłka nie ściemniały).
Na patelni rozgrzać olej; plasterki jabłek zanurzać w cieście kokosowym i kłaść na gorący tłuszcz; smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone układać na papierowym kuchennym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać zaraz po przyrządzeniu oprószone cukrem pudrem i odrobiną cynamonu lub z dodatkiem jogurtu.