Jogurtina z owocami

0
691
Rate this post

Składniki:

1. 80 dag gęstego jogurtu naturalnego (greckiego lub bałkańskiego)
2. Pół kilograma mieszanych mrożonych owoców
3. 1 mała puszka moreli w zalewie
4. 2 duże pomarańcze
5. 4 łyżki cukru pudru
6. 3 łyżki żelatyny
7. Pół melona miodowego
8. Świeże owoce do dekoracji

Wykonanie:

Mrożone owoce rozmrozić na sitku; morele wyjąć z puszki i sączyć z zalewy.
Tortownicę wyścielić folią aluminiową (zarówno dno jak i boki).
Pomarańcze wyszorować, opłukać, osuszyć i otrzeć z nich skójkę, a miąższ pokroić na plasterki i wyłożyć nimi tortownicę.
Jogurt przełożyć do miseczki, dodać skórkę pomarańczową i cukier puder. Dokładnie zmiksować. Osączone morele pokroić na ćwiartki. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, ostudzić i połączyć z jogurtem. Gdy masa zacznie tężeć dodać do masy owoce i lekko przemieszać i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki, na co najmniej 3 godziny. Torcik udekorować.