Kaloryczna kuchnia

1
1112
Rate this post

Smakosze mięsa znajdą w polskiej kuchni wiele smakołyków i dań odpowiadających ich preferencjom. Tradycyjne polskie dania są kaloryczne i sycące. Należą do nich: kotlet schabowy, kapuśniak, pierogi z mięsem, golonko, smalec. Warzywa są wszechobecne w polskich kulinariach. Prawie w każdej zupie, sosie, sałatce występują warzywa, z polskich ekologicznych upraw. Sałatki warzywne dodaje się do dań mięsnych, by wzbogacić smak. Bardzo często przygotowuje się z nich zaprawy na zimę np.buraczki, kiszone ogórki, konserwowe ogórki, kapustę czerwoną i białą. Lubimy łagodne ale i ostre dania. Do dań dodaje się zioła, które często hoduje się w przydomowych ogródkach, różne przyprawy, coraz częściej sięgamy po przyprawy egzotyczne. W kuchni polskiej coraz częściej eksperymentuje się . Oprócz tradycyjnych potraw, przygotowujemy dania naszych europejskich sąsiadów, pieczemy pizzę, gotujemy spaghetti, lazanię, różne zapiekanki mięsne i warzywne. Sięgamy nie tylko po książki kucharskie, coraz częściej poszukujemy przepisów w sieci, sami piszemy blogi o gotowaniu.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.