Niegdyś wszyscy piliśmy taką samą kawę. Parzoną po turecku, najczęściej z fusami. Nikt nie zwracał większej uwagi na to, gdzie i w jakich warunkach była hodowana ani kiedy była zbierana. Dziś coraz więcej kawiarni proponuje różne rodzaje kawy, prześcigając się w gatunkach i sposobach palenia. Okazuje się bowiem, że kawa może mieć bardzo różny smak w zależności od miejsc i czasu uprawy, a także od późniejszej jej obróbki.
Coraz więcej z nas podejmuje kawowe wybory także na potrzeby domowe. Gdy już raz zaczniemy bowiem próbować kaw z najlepszych upraw, trudno nam wrócić do smaku zwykłej kawy rozpuszczalnej. Chcielibyśmy także w naszych domach cieszyć się naprawdę dobrą, ciekawą w smaku kawą. Nasz wybór powinien zależeć przede wszystkim od sposobu przyrządzania. Kawa do ekspresów ciśnieniowych jest bowiem inna niż kawa do zaparzacza. Do ekspresów używamy bowiem mieszanek espresso, które są wypalane znacznie dłużej, w wyższej temperaturze, dzięki czemu nie są po przyrządzeniu kwaśne. Pamiętajmy, by zawsze sprawdzać informacje na opakowaniu zaleceń producenta, składzie i pochodzeniu mieszanki.