Składniki:
1. 20 dag masła
2. 1 szklanka cukru
3. 2 szklanki mąki pszennej
4. 1 opakowanie cukru waniliowego
5. 5 jajek
6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
7. 1 łyżeczka przyprawy do pierników
8. Pół szklanki soku jabłkowego
9. Kawałek kory cynamonu
10. 5 goździków
11. 2 gwiazdki anyżu
12. 2 łyżki soku z cytryny
13. 3 jabłka
Wykonanie:
Zagotować sok jabłkowy z goździkami, anyżkiem, cynamonem i sokiem cytrynowym. Ostudzić. Jabłka umyć, osuszyć i obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na kawałki i zalać przygotowaną marynatą. Po godzinie moczenia odsączyć.
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i ucierając wbijać kolejno jajka. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika; porcjami przesiewać do masy maślano jajecznej. Ciasto wymieszać z kawałkami jabłek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem i przelać do niej gotowe ciasto. Wstawić do piekarnika na około jedną godzinę. Po wystudzeniu można polać polewą czekoladową.