Kuchnia gastronomiczna i Kuchnia australijska

0
630
Rate this post

Kuchnia australijska i kuchnia gastronomiczna

Czym jest kuchnia australijska?

Kuchnia australijska nie jest zbyt popularna w naszym kraju, z wielu zapewne różnych powodów. Przede wszystkim nie jest zbyt popularna ze względu na stosunkowo niewielką liczbę obywateli i obywatelek tego kraju zamieszkujących Polskę. Znacznie łatwiej jest przecież zobaczyć na naszych ulicach liczne bary i restauracje arabskie, wietnamskie, chińskie czy też rosyjskie. Nawet włoskich restauracji jest sporo, choć w wielu z nich nie pracują na co dzień obywatele tego kraju, położonego na półwyspie Apenińskim. Istotne jest też zapewne i to, że kuchnia gastronomiczna pochodząca z Antypodów jest po prostu kosztowna. Oparta głównie na mięsie kuchnia mieszkańców Australii sprawia, że nie jest łatwo zakupić w naszym kraju takie specjały jak stek z mięsa kangura, bardzo popularny na tym odległym kontynencie. Do głosu dochodzi też moda, dziś raczej powstają kolejne bary serwujące japońskie sushi lub też dania wegetariańskie lub wegańskie. Tak w dużym skrócie przedstawiają się problemy z dostępnością potraw pochodzących z Australii.