Kwasy Omega 3, jak dowiedziono wielokrotnie w badaniach, wpływają pozytywnie na prace naszego mózgu, serca, pomagają lepiej rozwijać się dzieciom, a także wpływają pozytywnie na płodność. U kobiet zapobiegają zapadaniu na raka macicy i piersi, a u starszych osób opóźniają występowanie chorób takich jak Alzcheimer. Warto suplementować kwasy Omega 3, ale pamiętajmy również, że świetnym źródłem kwasów w naturze są ryby, a także nasze niedoceniane siemię lniane. Wystarczy codziennie jeść po dwie do trzech łyżek siemienia lnianego, które uzyskamy po zmieleniu ziaren. Nie jest to być może zbyt smaczne, ale warto spożywać je regularnie, aby zdrowo żyć i dobrze wyglądać. Siemię lniane jest bezpieczniejszym źródłem kwasów Omega 3 niż ryby ze względu na to, że ryby mogą zawierać metale ciężkie, wchłonięte z wód. Poza tym, jedzenie ryb przez małe dzieci nie jest wskazane. Nie tylko ze względu na możliwie występujące w środku ości, ale też ze względu na to, że są po prostu ciężkostrawne. Podobnie jak siemię lniane, dobry jest też olej z czarnuszki lub pigma.