W dobie coraz większej popularności różnorakich kulinarnych programów telewizyjnych ? wszak własny program tego typu ma w swojej ramówce każda szanująca się stacja telewizyjna, co więcej, istnieją całe kanały poświęcone tylko i wyłącznie gastronomii ? Polacy rzucili się do gotowania.
Z pewnością ma to szereg bardzo pozytywnych skutków. Nasze potrawy stały się bardziej urozmaicone, zainspirowane o ciekawymi, nierzadko skomplikowanymi przepisami. Przywiązujemy większą wagę do tego, co jemy, do jakości składników ale też i do samej prezentacji serwowanych przez nas potraw. Jednocześnie bardziej zaczęliśmy doceniać naszą rodzimą, polską kuchnię, która również potrafi być bardzo interesująca.
Przy tym wszystkim, na pewno część z nas nie raz i nie dwa zastanawiała się nad otwarciem własnej restauracji. Pamiętajmy jednak, że to nie tylko dobra lokalizacja, meble gastronomiczne i mnóstwo zapału. Musimy liczyć się z tym, że na początku z pewnością będziemy dokładać do interesu. Mówi się, że otwierając restaurację, powinniśmy mieć przygotowane środki, które pozwolą utrzymać ją przez rok.