Składniki:
Na ciasto:
1. 2 szklanki maki
2. 1,5 szklanki cukru
3. 1 torebka cukru waniliowego
4. 4 jajka
5. 7 łyżek wody
6. 3 łyżki kakao
7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
8. 25 dag margaryny lub masła
Na krem:
1. 3 banany
2. 3 łyżki cukru pudru
3. Pół litra śmietany kremówki
4. 2 opakowanie zagęstnika do śmietany
5. 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
6. 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
W rondelku rozpuścić margarynę lub masło, dodać cukier, cukier waniliowy wodę i kakao; dokładnie połączyć mieszając a gdy masa będzie gładka odstawić do wystygnięcia.
Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek; białka ubić na sztywną pianę a żółtka dodać do letniej masy kakaowej, wymieszać. Do masy dodać wymieszaną i przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i przelać do niej ciasto. Piec około 150 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Celsjusza.
Po ostygnięciu placek przekroić na dwa blaty.
Banany obrać i pokroić w kostkę; skropić sokiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem. Pod koniec dodać pokrojone banany i wymieszać.
Krem rozsmarować na jednej części placka, przykryć drugim i polać polewą czekoladową.