Napoleonka z jagodami

0
637
Rate this post

Składniki:

1. 25 dag mąki
2. 20 dag masła
3. Cukier puder
4. Sól

Na krem:

5. 1 litr mleka
6. 1 szklanka mąki
7. 2 żółtka
8. ? szklanki cukru
9. 2 łyżki zimnego masła
10. 1 opakowanie cukru waniliowego
11. Mały słoik konfitury z jagód

Wykonanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać pół szklanki wody i szczyptę soli i wyrobić ciasto takie jak na pierogi. Rozwałkować na pół centymetra grubości. Masło pokroić na 4 plastry i ułożyć na cieście. Ciasto złożyć w kopertę i znowu rozwałkować. Czynność powtórzyć 4 razy. Schłodzić w lodówce.
Pół litra mleka zagotować z cukrem i2 łyżkami masła. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka, mąkę i cukier waniliowy; zmiksować. Wlać do gotującego się mleka. Ciasto podzielić na 2 części i upiec. Na jednym placku nałożyć krem i konfiturę jagodową i przykryć drugim plackiem. Oprószyć cukrem pudrem.