Kardamon to jedna z najstarszych przypraw na świecie. Starożytni Egipcjanie żuli nasiona kardamonu, chcąc odświeżyć jamę ustną , podczas gdy Grecy i Rzymianie używali go jako perfumy. Około tysiąca lat temu Wikingowie niejako odkryli kardamon w Konstantynopolu i stamtąd wprowadzili go do Skandynawii, w której to jest popularny do dziś. Kardamon ma charakterystyczny, jakby orzeźwiający, smak. Kardamon to jedna z najdroższych przypraw na świecie, zaraz za szafranem. Można jednak dostać jedno tańsze zamienniki takie jak jawajski czy nepalski. Tymczasem jedynie kardamon malabarski jest prawdziwy i jeśli chcemy zachwycić się pełnią smaku powinniśmy wybrać właśnie ten. Kardamon indyjski znany jest w dwóch podstawowych odmianach: malabarskim i majsurskim. Kardamon jest częstym dodatkiem do dań kurczaka curry, któremu nadaje charakterystyczny posmak. Kardamon jest często dodawany do indyjskich słodkich potraw i napojów, w tych rejonach jest niesamowicie popularną i powszechnie znaną przyprawą, u nas kojarzy się raczej z czymś egzotycznym, świątecznym. Ziarenka kardamonu można też dodawać do herbaty czy kakao lub czekolady na gorąco, jego świeżość świetnie współgra ze smakiem wspomnianych napojów.