Składniki:
1. Pół litra śmietany 30%
2. 100 ml mleka
3. 10 dag cukru
4. 3 łyżki kakao
5. 4 łyżeczki żelatyny
6. 1 opakowanie galaretki owocowej
7. 1 laska wanilii
8. Wiórki czekoladowe do dekoracji
Wykonanie:
Śmietanę i mleko połączyć, dodać cukier i podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia. Podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać a do drugiej zeskrobać zawartość laski wanilii. Żelatynę rozpuścić w pół szklanki wrzątku, przestudzić i po połowie dodać do jasnej i ciemnej części deseru. Dokładnie obie części wymieszać i przestudzić.
Przygotować 4 szklanki i do każdej najpierw wlać po kilka łyżek białej masy; wstawić do lodówki a gdy stężeje nalać po kilka łyżek kakaowej masy i tak samo postępować aż do wyczerpania produktów.
Galaretkę przyrządzić jak opisano na opakowaniu tylko zawartość wody zmniejszyć o połowę. Po wystudzeniu zrobić z galaretki ostatnie warstwy na deserze. Na samym wierchu posypać wiórkami czekoladowymi.