Polska jest liderem w produkcji pieczarek, nie tylko w Europie ale i na całym świecie. Pieczarkarnia to miejsce, które stwarza miejsca pracy i podbudowuje nasz rynek wewnętrzny. Z roku na rok, nie tylko więcej ich produkujemy, ale również spożywamy, głównie w wyniku stosowania ich do urozmaicenia smakowego potraw. Pieczarki same w sobie nie są źródłem cennych składników odżywczych, ale podczas obróbki termicznej zyskują wiele wrażeń smakowych. Z mikroelementów zawierają jedynie małe ilości witaminy D i B oraz miedzi, selenu, fosforu i żelaza. Możemy je użyć do przygotowania sosów, omletów, potraw makaronowych, ale także wielu dań głównych gdzie są numerem jeden. W okresie letnim pieczarki często bywają grillowane dzięki czemu zyskują specyficzny aromat. Innym sposobem ich przyrządzania jest smażenie i pieczenie a także panierowanie ciastem i smażenie na głębokim tłuszczu. Pieczarki do tego aby były smaczne potrzebują odpowiednią ilość soli i pieprzu, o czym nie możemy zapomnieć podczas ich przyrządzania. Nie zaleca się ich podawania dzieciom, ponieważ są ciężko strawne, jak inne grzyby.