Pisklęta Indycze
Większość ludzi zachwyca się małymi pisklętami kurczaków, ale czy widział ktoś inne małe ptaszki? Nie zwracano na to większej uwagi, ale wśród nowo-narodzonych/wyklutych istot pisklęta indycze są równie słodkie jak małe kurczaczki.
Zobaczymy na nie jednak od strony technicznej… Jaja indyków powinno się wygrzewać, najpierw w wysokiej temperaturze, później trochę niższej. Taka atmosfera wpływa dobrze na rozwój zarodka, który po jakimś czasie powinien wykluć się z ww. jaja.
Mały pisklak musi się najpierw nauczyć prawidłowo jeść oraz zgarniać ziarno, jeżeli natomiast nauczy się tego źle, może to odbić się później w jego małym móżdżku.
Swoim wyglądem pisklaki indycze nie przypominają swoich dorosłych pobratymców, dopiero w czasie dorastania przybierają pióra, które przyjmują biały lub czarny kolor w zależności od gatunku danego indyka. Oczywiście zdarzają się wyjątki od tej reguły, tzn. indyki mogą być mieszaniną różnych barw i kolorów. W zależności od miejsca występowania, wyróżniamy, np. brązowe indyki, które Amerykanie jedzą na Święto Dziękczynienia.