Placek zew śliwkami

0
708
Rate this post

Składniki:

1. 6 jajek
2. 1 kostka masła
3. 1 szklanka cukru
4. 1 torebka cukru waniliowego
5. 2,5 szklanki mąki pszennej
6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
7. 6 łyżek oleju
8. 40 dag mrożonych śliwek bez pestek
9. 2 białka
10. 6 łyżek drobnego cukru
11. Cukier puder

Wykonanie:

Śliwki rozmrozić na sitku w temperaturze pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i gdy masa będzie gładka, ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli przesiewać do wciąż ucieranej masy. Na koniec ucierania dodać olej i dokładnie połączyć z masą.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z resztą ciasta.
Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem i rozsmarować na nim 1/3 część przygotowanego ciasta. Ułożyć na cieście dobrze odsączone śliwki i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić na godzinę do nagrzanego (180 stopni Celsjusza) piekarnika.
2 białka ubić z cukrem na sztywną pianę i nałożyć na ciasto; wstawić jeszcze na 10 minut do piekarnika aż beza się zarumieni.