Jakie ulepszenia warto zakupić do restauracji?
Kuchenka, frytkownica, grille i piece, to podstawowe wyposażenie każdej kuchni restauracyjnej. Bez większości z nich, w ilości, chociażby jednej sztuki, nie ma mowy, o sprawnej pracy kucharzy. Jednak są sprzęty, które nie są obowiązkowe, ale mogą znacząco ułatwić prace załogi restauracji. Przykładowo, prasa do hamburgerów, będzie idealnym narzędziem, jeśli w restauracji sprzedawane są duże ilości tego dania pochodzącego z amerykańskiej kuchni. Ręczne formowanie hamburgerów, może być ciężkie i czasochłonne, w momencie, kiedy jest ich do zrobienia dwieście lub trzysta sztuk. Narzędzie typu prasa znacząco przyspieszy ten proces, a także ograniczy liczbę personelu przydzieloną do jednego zadania, w związku z czym reszta załogi, może zajmować się innymi potrzebnymi produktami, takimi jak krojenie dużej ilości warzyw, płukanie sałaty używanej w wielu daniach, czy też przygotowywanie sosów do hamburgerów i innego rodzaju mięs dostępnych w menu restauracji. Ważne, aby odpowiednio dbać o narzędzie, aby mogło jak najdłużej służyć i ułatwiać pracę kucharzy. Warto oprócz mycia, po każdym użyciu dezynfekować je, a także okazyjnie nasmarować mechanizmy olejem. Można w tym celu użyć zwykłego oleju spożywczego, który na pewno znajdzie się w każdej kuchni.