Ryba pieczona

0
901
Rate this post

Rybę można podać na wiele sposobów. Każdy z nas oczywiście ma swój ulubiony. Zanim jednak wydamy opinię o tym, jaką rybę i jak podaną lubimy najbardziej, powinniśmy spróbować jej w różnych odsłonach. Bo polskie kulinaria są w tej kwestii niezwykle bogate. Jak więc lubimy podawać rybę? Doskonałym pomysłem jest ryba pieczona. Zanim zabierzemy się za jej przygotowanie, zróbmy wcześniej dobra marynatę. Do ryby idealnie pasuje suszony pomidor połączony z miętą. Oba składniki kroi się drobno i łączy za pomocą odrobiny oliwy, najlepiej tej, w której były pomidory. Do tego dodaje się sok z cytryny i tym naciera się rybę od strony mięsa. Gdy smak marynaty przeniknie do ryby, piecze się ją w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. W tym czasie możemy przygotować sos ze zmiksowanej pieczonej papryki i mięty oraz pure. Najlepiej smakuje do tego pure będące połączeniem przetartych ziemniaków ze zmiksowanymi świeżymi pomidorami i bazylią. Podana tak pieczona ryba jest w smaku wyśmienita i niezwykle zdrowa.