Ryba po szwedzku

0
798
Rate this post

Kochasz ryby? Lubisz jadać je pod różnymi postaciami? To świetnie, bo kulinaria co do ryb mają wiele różnych pomysłów podania. Ryby nie trzeba podawać tylko tradycyjnie smażonej. Można podawać ją również w formie sałatki, która doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jakiś pomysł? Tak. Sałatka po szwedzku.
Do jej przygotowania potrzebne są filety, najlepiej z morszczuka lub mintaja, słoik marynowanej papryki, słoik konserwowych ogórków, cebula oraz słoiczek pikantnego ketchupu i słoik koncentratu pomidorowego. Warzywa, zaczynając od cebuli, podsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Po cebuli na patelnię trafiają ogórki, a gdy zaczną mięknąć także paprykę. Wszystko pokrojone w kostkę. Gdy warzywa już są miękkie, dodaje się do nich przecier pomidorowy i ketchup. Całość jeszcze chwilę się dusi. Sos jest gotowy do ryby, którą smaży się pokrojoną w dzwonka i obtoczoną w bułce tartej.
Rybę po usmażeniu łączy się z sosem, przekładając kolejno na przemian warstwami i podaje z chlebem.