SKŁADNIKI:
1. 1 kilogram filetów z ryb
2. Słoik konserwowej papryki
3. 4 ogórki kiszone
4. 20 dag pieczarek
5. łyżeczka posiekanego koperku
6. 3 łyżki bułki tartej
7. 2 jajka
8. 1,5 szklanki mąki
9. Szklanka mleka
10. Jajko
11. 3 szklanki wody
12. 3 łyżki octu
13. 3 łyżki keczupu
14. łyżka cukru
15. łyżeczka soli
WYKONANIE:
Pieczarki oczyścić i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa wraz z rybami. Przyprawić i wymieszać z posiekanym koperkiem. Do masy rybno ? pieczarkowej dodać jajka i bułkę tartą i uformować kulki.
Zrobić ciasto naleśnikowe: zmiksować mleko z mąką; w cieście maczać rybne kulki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, osuszyć. Ogórki i paprykę pokroić w drobną kostkę.
W salaterce ułożyć pulpety i warzywa.
Wodę zagotować z octem, cukrem, solą i keczupem. Zalać zalewą pulpety z warzywami.