SAŁATKA ŚLEDZIOWA

0
827
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 2 sztuki solonych śledzi
2. Szklanka drobnej białej fasolki
3. Duże winne jabłko
4. 2 jajka
5. 4 marynowane grzybki
6. 2 ogórki korniszony
7. Pół szklanki majonezu
8. Mała cebula
9. łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
10. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz, cukier

WYKONANIE:

Śledzie wymoczyć przez trzy godziny, odfiletować, jeden filet odłożyć, a resztę pokroić w kostkę.
Fasolkę (wcześniej namoczoną) ugotować na miękko. Jajka ugotować na twardo, jedno pokroić w drobniutką kostkę a drugie w cząstki.
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Grzybki i ogórki korniszony pokroić w kostkę; cebulę obrać i pokroić w piórka.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić do smaku i schłodzić. Podawać udekorowane cząsteczkami jajka.