SANDACZ Z JABŁKAMI

0
729
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 1 wypatroszony sandacz (ok. 1,2 kg)
2. 7 łyżek masła
3. 5 małych jabłek
4. 3 łyżki tartego chrzanu
5. Sok z połowy cytryny
6. 2 łyżki żurawiny
7. 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

WYKONANIE:

Sandacza umyć, osuszyć przy pomocy ręczników papierowych. Naciąć delikatnie skórkę w kilku miejscach, natrzeć rybę łyżką chrzanu wymieszanym z sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, szczyptą soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Rybę odstawić na godzinę do lodówki.
Jabłka umyć i osuszyć. Dwa z nich przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne, a następnie pokroić je na plasterki i wymieszać z resztą chrzanu, żurawiną, posiekaną zieloną pietruszką i szczyptą pieprzu, tym farszem nadziać rybę i ułożyć ją na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza i wstawić do niego rybę na 15 minut obkładając przedtem wiórkami masła. Po tym czasie dołożyć do ryby resztę przeciętych na pół wydrążonych jabłek posypanych pieprzem i piec jeszcze 20 minut.