Składniki:
1kg sera białego(twarogu)
2 szklanki cukru
5 żółtek
Olejek pomarańczowy
O,25 kg margaryny
4 łyżki mąki
Cukier waniliowy
Sól do smaku.
WYKONANIE: Przygotować blaszkę. Wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką(niektórzy wysypują kaszą manną lub pokruszonymi herbatnikami). Żółtka dokładnie utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. (najlepiej robić to w makutrze).Powoli dodawać miękką margarynę. Biały ser należy przedtem dwa razy przepuścić przez maszynkę do mięsa, aby był gładki. Do utartej margaryny z żółtkami i cukrem powoli dokładać zmielony twaróg. Bardzo dokładnie ucierać. Po zużyciu całego sera można do masy dodać np. bakalie. Wyłożyć na blaszkę i upiec w gorącym piekarniku. Po ostudzeniu można posmarować rozpuszczoną czekoladą (mleczną albo białą).