SKŁADNIKI:
1. 1 pomarańcza
2. 60 dag solonych płatów śledziowych
3. Duże winne jabłko
4. Duża cebula
5. 2 kiszone ogórki
6. 3 ? 4 łyżki gęstego majonezu
7. łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
8. ? szklanki mleka
9. Cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE:
Filety śledziowe zalać mlekiem i odstawić do wymoczenia na 2 ? 3 godziny.
Pomarańczę, jabłko, cebulę, ogórka obrać, a następnie drobniutko pokroić. Jabłko skropić sokiem z cytryny, aby nie pociemniało.
Majonez, resztę soku z cytryny wymieszać, doprawić solą, cukrem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Majonez połączyć z pokrojonymi warzywami i owocami; dokładnie wymieszać. Paski śledzi pozwijać w rożki; pospinać wykałaczkami, aby się nie zepsuły. Rożki śledziowe napełnić gotową sałatką owocowo ? warzywną; poukładać na półmisku wstawić do lodówki na jakieś dwie trzy godziny. Przed podaniem udekorować półplasterkami z pomarańczy.