ŚLEDZIE Z BURACZKAMI I SZCZYPIORKIEM

0
819
Rate this post

SKŁADNIKI:

1. 8 filetów śledziowych
2. 1 słoiczek buraczków ćwikłowych
3. 3 pęczki szczypiorku
4. 1 słoiczek majonezu
5. Pół szklanki śmietanki kremówki
6. 3 jabłka
7. Sok z cytryny
8. Pieprz ziołowy

WYKONANIE:

Śledzie po wymoczeniu (około 3 godziny, spróbować czy nie są za słone) pokroić w drobną kostkę.
Buraczki zetrzeć na tarce z dużymi oczkami lub pokroić w drobną kosteczkę, odcedzić sok, ale go nie wylewać.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i również albo zetrzeć na tarce na dużych oczkach albo pokroić w drobną kosteczkę i natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
Przyrządzić sos: śmietankę ubić na sztywno ze szczyptą soli; część wymieszać z majonezem a drugą z sokiem burakowym.
W salaterce układać warstwami: biały sos, na nim warstwa posiekanego szczypiorku, następnie warstwę jabłek i ponownie biały sos, następnie śledzie i buraczki. Salaterkę wstawić do lodówki do schłodzenia i udekorować różowym sosem.