Spaghetti bolognese

1
1485
Rate this post

Przygotowanie tradycyjnego spaghetti bolognese zajmuje dość sporo czasu, ale warto się temu przyjrzeć i nauczyć, ponieważ efekt jest wówczas wybitny. Pamiętajmy oczywiście, że każde danie smakuje najlepiej, jeśli do jego przygotowania wykorzystamy wyłącznie świeże składniki. I tak też jest tym razem. Wybierając mięso, kupujmy je w całości i samemu zmielmy. Absolutnie, nie powinniśmy kupować mięsa garmażeryjnego, które jest po prostu niezdrowe i niesmaczne. Mięso na sos podsmaża się z drobno posiekaną cebulką i odrobiną czosnku. Cały czas musimy mieszać je, aby się nie pozbijało. Gdy mięso jest gotowe, zalewamy świeżo zmielonymi pomidorami lub pastą pomidorową. Całość smażymy razem tak długo, aż sos się zredukuje i zrobi się gęsty. Na koniec doprawiamy go świeżymi ziołami: bazylią, tymiankiem oraz oregano. Gdy sos jest gotowy, gotujemy makaron. Całość na górze posypujemy świeżo startym parmezanem.
Polskie kulinaria dzięki takim przepisom wzbogacają się o naprawdę wyśmienite i sycące dania.

1 KOMENTARZ

Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.