TORT KRUCHY

0
914
Rate this post

Składniki:

Ciasto:
0,5 kg mąki
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki cukru pudru
Pół łyżeczki proszku do pieczenia
Łyżka octu
2 łyżki wody
3 żółtka
35 dag masła lub margaryny

Masa:

4 białka
30 dag cukru
Łyżka octu
4 łyżki wody
Truskawki

Polewa:

6 dag cukru
5 dag masła
2-3 łyżki wody
5 dag kakao
WYKONANIE:
Zrobić ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz, śmietanę i resztę produktów. Wszystko posiekać nożem, a następnie wyrobić ciasto rękoma. Uformować sześć kulek i schłodzić w zamrażalniku. Upiec sześć krążków. Zrobić masę; Cukier,wodę i ocet zagotować na syrop. Białka ubić na parze i do ubitej piany wlewać cieniutkim strumyczkiem syrop ciągle mieszając. Pod koniec dodać zmiksowane truskawki. Z podanych produktów ugotować polewę, Każdy krążek posmarować cienki masą. Nakładać krążki na siebie. Ostatni krążek posmarować polewą.