TORT MAKOWY

0
764
Rate this post

Ciasto:
30 dag maku
8 jajek
6 dag tartej bułki
Łyżka miodu
1 cytryna
Cukier waniliowy
Zapach migdałowy
Łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

3 jajka
Szklanka cukru
Kostka masła
Kostka margaryny
3 łyżki kawy
Odrobina spirytusu
0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Zrobić ciasto: Mak zaparzyć w mleku, odcedzić, dwa razy przpuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, bułkę tartą, sok cytrynowy i otartą skórkę z cytryny, wanilię proszek do pieczenia, mak i zapach. Ubić pianę z białek i dodać do ciasta i wymieszać. Piec około godziny w średnio nagrzanym piekarniku. Zrobić masę: Zaparzyć kawę w pół szklanki wody i zaprawić rozrobioną w odrobinie wody mąką ziemniaczaną. Jajka ubić z cukrem na parze. Dodać margarynę i masło i utrzeć. Na końcu wlać spirytus i roztwór kawy. Makowy placek przekroić posmarować masą, przykryć drugą częścią placka,posmarować i udekorować.