Pieczarki są bardzo popularnym grzybem uprawnym o wspaniałym smaku i wielu wartościach odżywczych. Można je uprawiać zarówno w pomieszczeniach zamkniętych, jak i otwartych terenach. Hodowca może być amatorem, a uprawa pieczarek może znajdować się w domu. Do tego rodzaju działalności należy sięgnąć po grzyby o odmianie kremowej lub brązowej.
Pieczarki rozmnażają się poprzez grzybnię handlową, a najlepszym podłożem do ich uprawy jest koński obornik. Można także zakupić gotowe podłoże w pieczarkarni, które jest odpowiedniejsze dla amatorów uprawy. Hodowla pieczarek wymaga cierpliwości. Pierwszą ważną decyzją, którą należy podjąć jest wybór odpowiedniego terenu na hodowle. Te grzyby uprawne są wrażliwe na warunki atmosferyczne, szczególnie na niskie temperatury. Pieczarki najlepiej uprawiać w miejscach zacienionych, wilgotnych oraz ciemnych. Jeśli uprawa znajduje się w domu, idealnym miejscem może okazać się piwnica. Dobrą porą na uprawę pieczarek jest przełom wiosny i lata. Gotowość grzybów uprawnych do zbioru można rozpoznać po kapeluszach, które powinny być w pełni rozwinięte. Hodowla pieczarek może okazać się ciekawym pomysłem na biznes.