Składniki:
Na ciasto:
1. 1,3 szklanki mąki pszennej
2. Kieliszek wody (50 ml)
3. 1 jajko
4. 3 łyżki oleju
5. 3 łyżki masła do posmarowania
6. Sól
Na nadzienie:
7. Pół kilograma mrożonych wiśni
8. Pół szklanki cukru
9. Mielone goździki
10. Mielony cynamon
11. Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wiśnie wyłożyć na sitko, rozmrozić i odsączyć. Mąkę przesiać przez sitko do miski, dodać szczyptę soli i wymieszany olej z wodą i jajkiem; dodać do maki i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na pół godziny, aby ?odpoczęło?. Po tym czasie bardzo cienko rozwałkować na prostokąt.
Masło rozpuścić, ostudzić i 2/3 posmarować na cieście a następnie rozłożyć na nim rozmrożone i odsączone wiśnie; oprószyć cukrem pudrem, cynamonem i goździkami. Zwinąć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ?szwem? do dołu. Wierzch ciasta posmarować resztą stopionego miasta.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i piec strudel około 50 minut. Po wyjęciu oprószyć cukrem pudrem. Podawać z lodami lub sosem waniliowym.