Składniki:
1. Pół kilograma wołowiny na gulasz
2. 1 szklanka kaszy manny
3. 2 duże czerwone cebule
4. 2 marchewki
5. 2 łodygi selera naciowego
6. 10 dag kiełbasy
7. 10 dag startego parmezanu
8. 2 żabki czosnku
9. 1 puszka pomidorów
10. 2 łyżki oleju
11. 1 gałązka szałwii
12. Mielona gałka muszkatołowa
13. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Czosnek i cebule obrać i drobno posiekać; na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim czosnek i cebulę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę i dodać do czosnku i cebuli, krótko obsmażyć a następnie podlać wodą i dusić pod przykryciem.
Seler oczyścić, umyć, osuszyć, marchewki obrać i umyć. Warzywa pokroić w kostkę a kiełbasę na plasterki. Wszystko dodać do mięsa wraz z pomidorami. Doprawić do smaku solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dusić wszystko razem około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Kaszę mannę ugotować i przełożyć do żaroodpornych miseczek a na nią wyłożyć gulasz. Zapiekać 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza.