Na wyposażenie gastronomii każdej kuchni, czy to prywatnej czy to związanej z zakładem pracy składają się wszelkie urządzenie związane z chłodnictwem. Można wśród nich wymienić takie artykuły jak szafy i stoły chłodnicze, lady i nadstawy chłodnicze, lodówki i zamrażarki gastronomiczne, ale też takie sprzęty jak szybkoschładzarki szokowe czy łuskarki do lodu. Jak dobrać odpowiednią lodówkę do naszej kuchni? Najczęstszymi cechami lodówek branymi pod uwagę są cena oraz wygląd estetyczny. Nim zostanie podjęta decyzja o kupnie konkretnego modelu lodówki, należy zwrócić uwagę na klasę energetyczną, do której przynależy, gdyż lodówka jak wiemy jest sprzętem non stop podłączonym do prądu. Kolejną sprawą jest sposób otwierania lodówki – to w którym kierunku się ona otwiera jest ważne gdy organizujemy sobie miejsce w naszej kuchni. Można tez wybrać lodówkę jedno lub dwudrzwiową – zależne to jest również od wielkości naszej kuchni jak i tak naprawdę od naszych osobistych preferencji. Istotną sprawą w doborze lodówki jest także sprawa zamrażalnika.