Żeberka z ananasem

0
752
Rate this post

Składniki:

1. Około 60 dag żeberek wieprzowych
2. Kilka plastrów ananasa z puszki
3. 3 łyżki zalewy z ananasów
4. 1 łyżka oleju
5. 1,5 łyżki miodu
6. 1,5 łyżki ostrego keczupu
7. 1 mała papryczka chili
8. Strączki chili do dekoracji
9. Sól

Wykonanie:

Żeberka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Zalewę z ananasów połączyć z miodem, olejem i keczupem. Papryczkę chili rozciąć, czubkiem noża usunąć pestki, opłukać i drobniutko posiekać; dodać do miodu, oleju i keczupu. Wymieszać. Tak powstałą marynatą posmarować żeberka, naczynie z mięsem przykryć i odstawić na jeden dzień w chłodne miejsce (do lodówki).
Po czasie marynowania żeberka ułożyć w brytfance i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około jedną godzinę. W trakcie pieczenia mięso polewać woda lub zalewą z ananasów a później wytworzonym sosem.
Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia mięso obłożyć plastrami ananasa. Przed podaniem udekorować całymi strączkami chili. Podawać z ryżem na sypko.